9 dolog, amire feltétlenül figyeljünk lakásfelújításkor!

Önnek van olyan ismerőse, akit már értek kellemetlen meglepetések a lakásfelújítás során? Még jobb kérdés: van-e olyan, akit nem?



Én magam ismerek olyat, akinek a lakásában "elfelejtettek" gáztervet készíteni, és egy életveszélyes készüléket szereltek be hozzá. Másnál a falak leverését és a vezetékek kihúzását követően távozott a kivitelező az előlegként befizetett összeggel.
Az is megeshet, hogy a kivitelezés lezajlik ugyan, csak itt-ott ez meg az rossz helyre kerül, vagy eltérő minőségű anyagot használnak, hibásan használják a burkolatot, aljzatkiegyenlítés hiányában megsérül a járólap, vagy kimarad a falak vízvédelme a csempe alatt.

Íme egy lista, hogy mire érdemes odafigyelnünk, hogy elkerüljük a fenti nehézségeket és a jogi vitákat:

1. Megfelelő tervezést követően mindenre kiterjedő, részletes megállapodást érdemes kötnünk a kivitelezővel!
2. Érdemes előre megállapodni a határidőkben, kötbérekben és a minőségi garanciákban, valamint a fogyasztóvédelmi kérdésekben. Ne feledjük, tökéletes szerződés nincsen! Hiába is próbálnánk olyan szerződést kötni, amely minden eshetőségre felkészít bennünket, végső soron az a legfontosabb, hogy a kivitelezést vállaló vállalkozás, mennyire megbízható. Ennek megvizsgálására

  • Kérjünk be legalább 3 árajánlatot, és válasszuk ki az ár-érték arányt tekintve leginkább szimpatikusat!
  • Tájékozódjunk szerződő partnerünk vállalkozásának helyzetéről az www.e-cegjegyzek.hu honlapon!

3. Aláírás előtt olvassuk át és értelmezzük is a szerződést! A szerződés megírására vagy véleményezésére akár egy, a témában jártas ingatlanjogi ügyvédet vagy kereskedelmi jogi szakjogászt is felkérhetünk.
4. Érdemes rögzíteni, hogy a felújításhoz szükséges anyagok beszerzéséről melyik fél gondoskodik, és hogy a felújítás költségei tartalmazzák-e az anyagköltséget! Amennyiben erről a vállalkozás gondoskodik, kérhetjük az anyagokról szóló számlák bemutatására és ellenőrizzük azokat, mivel tételesen igazolják a felmerült költségeket!
5. Ha egy mód van rá, mi magunk is legyünk jelen az építőanyag kiválasztásánál és megvásárlásánál! Ha ez nem kivitelezhető, akkor is érdemes előre egyeztetni, és a felhasználás megkezdése előtt ellenőrizni a beépített anyagok minőségi követelményeit.
6. A felméréseket, engedélyeztetési eljárásokat és a szakértelmet igénylő feladatokat bízzuk szakemberre!
7. A munkavégzés folyamatát rendszeresen ellenőrizzük, illetve nagyobb értékű felújítási munkáknál indokolt lehet műszaki ellenőr alkalmazása!
8. Állapodjunk meg a fizetés ütemezésében, és a vállalkozói díjrészek megfizetése előtt minden esetben ellenőrizzük az elvégzett feladatokat (mennyiségi és minőségi átadás-átvétel)!
9. Fogyasztóvédelmi okokból érdemes elkerülni a számla nélküli kifizetéseket!

Felhasznált forrás: Jogi fórum

Népszerű bejegyzések ezen a blogon